Home » Verslagen » 2010 - 2011

2010 - 2011

Het seizoen van de Fivel 4 in cijfers

 

Het vierde elftal wist de afgelopen competitie, die begon met een enorme overwinning op Loppersum (10-2!), in 22 wedstrijden 28 punten bij elkaar te voetballen.

Op de gratis site van het vierde zijn de uitgebreide verslagen van de gespeelde wedstrijden na te lezen. De grote groep volgers zal die verslagen iedere week wel gelezen hebben. Voor degenen die dat niet gedaan hebben, verwijs ik naar de, zoals gezegd: gratis, website, die door Jakob Meijer het hele seizoen weer in de lucht is gehouden.

 

De behaalde 28 punten kwamen tot stand door 8 overwinningen en 4 gelijke spelen. Tien keer werd er verloren, soms dubieus (Viboa uit), soms stompzinnig (KRC uit) en meestal kansloos.

Van de 8 overwinningen werden er 7 in het Olympisch stadion van Zeerijp behaald. Uit werd maar 1 keer gewonnen. De gelijke spelen werden ook in uitwedstrijden overeengekomen.

Het is duidelijk: het vierde is thuis een geduchte tegenstander en weet de punten meestal in Zeerijp te houden, terwijl het vierde elftal in uitwedstrijden weinig laat zien, kennelijk geïmponeerd door en bevreesd voor het publiek van de tegenstander dan wel de vermoedelijk gedrogeerde thuisspelende tegenstander.

Voor de winterstop behaalde het vierde 16 punten (uit 10 wedstrijden) en na de winterstop nog maar 12 punten (uit 12 wedstrijden). Het vierde komt na de lange zomerstop goed uit de startblokken, bindt vele teams aan de zegekar in september en oktober, maar met het vallen van de bladeren worden de spieren en gewrichten strammer en strammer en levert november nauwelijks punten op. Na de winterslaap heeft het vierde moeite met wakker worden, gaan veel wedstrijden op de dan nog slechte velden verloren. In de loop van april en mei volgt dan een eindspurt en worden in een  paar weken nog de broodnodige punten gehaald, veelal met volgens de kenners (lees: spelers van het vierde zelf) oogstrelend voetbal.

En op die manier eindigde het vierde op de achtste plaats. Al met al wat tegenvallend, maar ook niet bijster slecht.

 

Als de wedstrijden tegen de veel te jonge teams van Stedum, KRC, Godlinze en Noordpool niet worden meegerekend ziet het er alweer anders uit: tegen de echte veteranenteams van Loppersum, Viboa, Poolster, Eems Boys, Corenos en Wagenborgse Boys werd 7x gewonnen, 3x verloren en 2 wedstrijden eindigden gelijk. In totaal werden er 23 punten (van de maximaal 36 punten) behaald tegen deze tegenstanders.

De wedstrijden tegen Holwierde, op zich ook wel een 35+ team, maar al twee jaar veel te sterk voor iedereen, kunnen buiten beschouwing blijven. Holwierde werd wederom met afstand kampioen.

 

Het vierde gebruikte ongeveer 30 spelers om de 22 wedstrijden te kunnen spelen. Dat was nodig omdat er enkele spelers geruime tijd geblesseerd of ziek waren (Gerke Reiffers, Klaas Gast, Bert Gelling, Jan Kooistra, Jakob Meijer en Gert Smit) en anderen één of meerdere keren om diverse redenen (vakantie, werk, verslapen, koeien melken, winkelen met de vrouw, oppassen op de kinderen, op het dak bezig zijn, geen zin) afwezig waren (Linus Wiersema, Jan Brik, Arne Brockmoller, Benedict Wesseling, Thijs Perdok, Siebrand Woldijk en Jaap de Vroome).

De afwezigheid van zoveel spelers verklaart eveneens het wisselvallige verloop van de door het vierde behaalde uitslagen.

Positief was dat Chris Timmer zijn rentree maakte na (bijna) twee jaar afwezigheid en liet zien dat hij het scoren nog niet verleerd was (7 doelpunten). Het hoofdschudden trouwens ook niet. Erg jammer was de geheimzinnige ziekte van Bert Gelling, want hij scoorde voor de winterstop het ene na het andere doelpunt en speelde na de winterstop nog amper.

In totaal wist het vierde de bal 67x in het doel van de tegenstander te plaatsen, terwijl Jan Bosma 75x de bal uit het net moest halen. Alle 75x was Jan trouwens kansloos. Een veelvoud van 75 heeft Jan overigens uit het doel gekeken, geschopt of gestompt.

De meeste doelpunten werden door Bert Gelling en Jaap de Vroome gemaakt (ieder 13), gevolgd door Gerke (9) en Chris Timmer (7).

Na de winterstop werd bij het vierde een nieuw lid welkom geheten uit de onuitputtelijk familie van Linus Wiersema. Aan de jonge neef van Linus (Richard geheten) ging aanvankelijk het spel volledig voorbij, maar gaandeweg voelde hij zich meer thuis binnen de witte lijnen en in de laatste competitiewedstrijd tegen Goldine leek hij ook het eerste doelpunt uit zijn leven te scoren. Helaas lukte dat niet.

 

Beste speler van het vierde was ook dit seizoen weer Jakob Meijer: geen stap teveel, soeverein overzicht, geslepen steekpass, verwoestend schot vanuit stand en altijd positief gestemd. Overigens was de sfeer het gehele seizoen, ondanks de vele nederlagen, goed en werd er na het douchen gretig van het bier genoten.

 

Tot slot, in de afsluitende toernooien werden ereplaatsen behaald: bij de Pelikanen werd het vierde knap derde (overigens tegen alle afspraken in), terwijl in Ten Post de beker werd gewonnen; de enige beker die dit seizoen door een seniorenteam van de Fivel in de wacht werd gesleept. Eind goed, al goed derhalve.

 

Jaap de Vroome (alias nr 9)

 

                  Fivel 4 wint beker in Ten Post

Zoals alle voetballers en voetballiefhebbers weten worden ieder jaar in mei/juni de prijzen verdeeld en de bekers uitgereikt. Een goede oefencampagne in september, een voortvarende competitiestart, een goede reeks na de winterstop: het zegt allemaal niks als er aan het einde geen beker omhoog gehouden kan worden.

De spelers van het vierde, met zeker 500 jaar voetbalervaring, kennen de wetten van het voetbal en handelen daarnaar. Hier en daar worden tijdens de competitie wat punten weggegeven, zeperds met een glimlach geïncasseerd en altijd genoeg punten gehaald om vast in de middenmoot te eindigen. Maar dan breekt de maand mei/juni aan en weet het vierde wat haar te doen staat: een beker winnen.

Zaterdag 4 juni schreef het vierde geschiedenis door het toernooi van TEO in Ten Post ongeslagen te winnen en een grote beker mee naar Zeerijp te nemen.

De overwinning in Ten Post kwam tot stand door te winnen van TEO 2 en gelijk te spelen tegen Loppersum 4 en Stedum 2. Dat was een waar huzarenstukje, want in de genoemde teams speelden nauwelijks spelers van 35+. De oudste speler van TEO 2 bleek 35 te zijn, de rest jonger. Stedum had nog een jonger team afgevaardigd en bij Loppersum 4 werden vier oudgedienden vergezeld door hun zonen of aanstaande schoonzonen.

TEO 2 werd met 3-0 verslagen, tot verdriet van Aart. Hij had ’s ochtends nog tegen Chris gezegd dat de Fivel kansloos zou zijn. Niets was minder waar, want met messcherpe uitvallen sneed het vierde door de verdediging van TEO. Steekpasses van Gerke en Arne waren aan

nr. 9 goed besteed. Het pleit was beslecht toen Jakob een vrije trap, vlak buiten de zestien, strak in de bovenhoek knalde. Bijna vanuit stand en over of langs de muur, dat weet ik niet meer. Dat soort doelpunten wordt, behalve door Jakob M., alleen maar gemaakt door

C. Ronaldo, L. Messi en Xavi H.

Loppersum verloor van een sterk Stedum, en Stedum verloor verrassend van TEO. Loppersum moest dus tegen het vierde aan de bak, kwam met 1-0 voor omdat Jan de Vries als keeper een bal probeerde weg te schieten in plaats van deze met zijn handen op te pakken, maar nr. 9 wist vlak voor tijd al glijdend en struikelend de gelijkmaker te maken. Lelijk doelpunt, maar wel belangrijk. Direct daarna moest het vierde tegen Stedum. Het was een gelijkopgaande wedstrijd, met dien verstande dat de Stedum-ers het hardste konden lopen maar de spelers van het vierde het beste konden nadenken. De bal ging bij tijd en wijle tergend langzaam van voet tot voet en Stedum gaf zich uiteindelijk gewonnen: 0-0.

Dat maakte de laatste wedstrijd nog spannend, want TEO zou bij winst tegen Loppersum alsnog de eerste prijs kunnen behalen. De scheidsrechter van dienst deed zijn best en liet na de reguliere 25 minuten nog minutenlang doorspelen bij een stand van 2-2, maar Loppersum hield stand en na 50 minuten vond de scheidsrechter het ook wel goed.

En aldus eindigde het vierde trots op de eerste plaats en mocht Chris de beker - verdacht veel lijkend op de championsleague-beker - omhoog tillen. Sindsdien begint Chris zijn dagelijkse fietstocht naar Delfzijl vanuit Ten Post. De beker staat op de bar in de kantine van de Fivel, tussen enkele andere bekers. Dat is niet helemaal terecht. Die andere bekers dienen in de prijzenkast gestald te worden, zodat alle het licht op de beker uit Ten Post kan vallen. Met Jan Keijer is al de afspraak gemaakt de beker iedere week te poetsen zodat deze blijft glanzen.

Met dit hoogtepunt is het seizoen voorbij. In de competitie werd wisselend gepresteerd, maar daarin viel ook geen beker te winnen. De gouden bal gaat dit seizoen naar Jakob M., die niet alleen iedere week de fantastische website van het vierde bijhield en met allerhande wetenswaardigheden opfleurde, maar bovendien het mooiste doelpunt van het jaar, misschien wel van zijn hele carrière, maakte. Nu eerst vakantie vermeldt de website al enkele weken. Dat gaat we dus maar doen.

 

Nr. 9

           Godlinze 2 - De Fivel 4            4 - 4

Bijna 2 weken afgewacht, of er nog een verslag van de wedstrijd tegen
Godlinze 2 zou komen, maar helaas. Te gek voor woorden eigenlijk, omdat ik van mening ben, dat je zoiets, vooral ten opzicht van Jakob, niet kunt
maken. De man, die het hele jaar door op een voortreffelijke manier de site
verzorgt, kun je niet zo in de kou laten staan.
Dus alsnog bij deze.

Het 4e speelt verdienstelijk gelijk tegen Godlinze 2 (4-4).

Aangezien we dit seizoen bijna geen inhaalwedstrijden hadden, speelden we op 21 mei j.l., al onze laatste competitiewedstrijd.
Uit tegen de "jonkies" van Godlinze 2, en de algehele verwachting was, dat
de laatste wedstrijd niet de gemakkelijkste zou worden.
Thuis hadden we vrij kansloos (vooral in de 1e helft)met maar liefst 2-7
verloren, maar de 2e helft toonde toen al aan, dat we voetballend
eigenlijk niets minder waren.
Met die gedachte in ons achterhoofd begonnen we dan ook vrij onbevangen aan de wedstrijd, en namen na 15 minuten zelfs de leiding.
Nr. 9 bleef ondanks een aanval op zijn benen in balbezit, maar stuitte
vervolgens alsnog op de keeper. De uitstekend leidende scheidsrechter van Leeuwen was echter van mening, dat er van voordeel geen sprake meer was, en wees gedecideerd naar de "stip". Gerke wist wel raad met deze kans, en scoorde beheerst (0-1). Het 4e bleef goed voetballen, wat uiteindelijk beloond werd met een 2e treffer. Grijze Wolf stuurde Jan Brik de diepte in, en met een bekeken boogbal zorgde Jan voor de 0-2. Godlinze liet het er echter niet bij zitten, maar stuitte vooralsnog op de voortreffelijk
keepende Jan Bosma. Vlak voor de rust was ook Jan echter kansloos,
waardoor we met een 1-2 voorsprong van de thee konden gaan genieten.
De 2e helft begon ronduit dramatisch, want voor we het goed en wel in de
gaten hadden wat er allemaal gebeurde, stonden we al met 4-2 achter !!!
Een grote nederlaag diende zich opnieuw aan, maar het 4e wenste zich hier niet bij neer te leggen. Misschien een beetje geholpen door het feit dat
een speler van Godlinze wegens aanmerkingen op de leiding met rood het
veld moest verlaten, werd Godlinze onder druk gezet, en kon de
aansluitingstreffer eigenlijk niet uitblijven. Een wonderschone treffer
van Gert, die de bal van zo'n 20 meter in de kruising liet verdwijnen
(3-4). Hierna werd de wedstrijd enige tijd stil gelegd, omdat Godlinze plotseling weer met 11 man speelde !! Nadat ook dit weer was recht gezet, konden we de laatste kwartier ingaan. We waren ervan overtuigd, dat een gelijkspel haalbaar moest zijn, en gooiden nog 1x alles in de strijd. Jan Bosma was wegens een blessure veldspeler geworden, waardoor Jakob zijn plaats onder de lat ingenomen had. Een paar minuten voor het einde kregen we dan toch nog datgene waar we recht op hadden. Nr. 9 werd in de "zestien" onderuit geduwd, en opnieuw wees de scheidsrechter naar de "stip". Hoewel iets minder overtuigend dan bij de 1e wist Gerke toch te scoren (4-4). Met opgeheven hoofd konden we het veld verlaten, en oh jongens, wat smaakt een biertje dan lekker !!!!

Een getergde Grijze Wolf.

 

            De Fivel 4 - Corenos 4            5 - 1 

Na de forse nederlaag tegen een veel te jeugdig team van Noordpool, speelde De Fivel 4 afgelopen zaterdag weer een echte veteranenpot tegen Corenos. Leuk open spel van beide kanten met respect voor elkaars ledematen en beperkingen. Er stond een straffe wind in de lengterichting van het veld en daar wist De Fivel beter mee om te gaan dan Corenos.

Na een kwartiertje over en weer aftasten, trok Arne mee ten aanval en schoot hij met links een bekeken schot richting het doel van Corenos. Arne had de win goed ingeschat want die nam de bal met een mooie curve mee naar de bovenhoek. Mooi doelpunt, keeper kansloos. Daarna bleef De Fivel het initiatief houden en werden er via vele schijven mooie aanvallen opgebouwd. Het bleef intussen wel oppassen voor de linke spitsen van Corenos, een ploeg die tegen ons altijd graag op de counters loert. Een paar keer ging het bijna mis, omdat de bal wel erg eenvoudig in de voeten van een tegenstander werd geschoven. Jan Bosma stond echter telkens op de goede plek. Vlak voor rust gaf Jakob een prima steekpas op nr 9 recht door het midden en nr 9 wist daar wel raad mee. De tweede helft had De Fivel de wind in de rug en schoven zowel Arne als Gerke regelmatig door. Gerke liet zien nog steeds over een verwoestend schot te beschikken. Nadat hij zich met enkele mislukte pogingen warm had geschoten, nam hij na een kwartier in de tweede helft de bal op de rand van het strafschopgebied opeens op de buitenkant van de linkerwreef. De keeper heeft de bal niet gezien, maar moest deze wel voor de derde keer uit het net vissen. Niet lang daarna maakte Corenos door een kopbal, waarbij de verdedigers van De Fivel werkloos toekeken, de 3-1.

Het spel ging vanaf toen wat op en neer en het was opletten geblazen dat Corenos niet de aansluitingstreffer zou maken. De angst daarvoor was voorbij toen Gerke een vrije trap vlak bij het strafschopgebied van Corenos met een bekeken schuiver langs de muur in het doel plaatste. De keeper was wederom kansloos. De spelers van Corenos geloofden het toen wel en drongen meermalen bij de scheidsrechter aan op het laatste fluitsignaal, maar er was nog teveel tijd te spelen volgens de leidsman. Vlak voor tijd wist Yuri nog een vijfde goal voor De Fivel te maken. Een verrassend grote winst tegen een meestal gelijkwaardige tegenstander.

De grootste winst was de terugkeer op het veld van Jan Kooistra en nog meer, die van Gert Smit, die heel lang buitenspel stond vanwege een hardnekkige knieblessure. Gert speelde ruim 60 minuten en dat ging prima. Hij controleerde als vanouds op het middenveld de rechterkant. Zaterdag wacht de laatste wedstrijd, uit bij Godlinze, van een wisselvallig seizoen, voornamelijk veroorzaakt door het opstellen van teveel jeugdspelers bij een aantal tegenstanders.

 

Nr 9

 

            Noordpool 2 - De Fivel 4         9 - 2

Nee, dit was niet leuk zaterdagmiddag tegen de jeugd van Noordpool. Oké dan maar omkleden en de opstelling bekend maken. Gerke en voorstopper Arne waren nog steeds niet aanwezig dan maar de opstelling: Bert Jan laatste man en Linus voorstopper en gelukkig wisten de rest van de spelers hun plaatsen. Waren nog maar net aan het spelen toen de 1-0 voor Noordpool viel. Middenveld van ons was niet opgewassen tegen de sprinkhanen van Noordpool. Deze spelers horen niet thuis in dit elftal, helaas konden ze niet meer met de hoofdmacht van Noordpool mee doen. Toch kregen wij ook kansen b.v. die van Chris die dichtbij kon scoren maar naast schoot, Bram kwam een paar keer (2x) in strafschopgebied om ook op de goal te schieten, helaas. Gerke kwam na 20 min in het veld waardoor er iets meer loopvermogen in achterhoede kwam maar kon ook de ruststand van 4-0 niet voorkomen. Tweede helft. Arne nog steeds niet gearriveerd, waar was ie dan ?. Nu hadden wij de wind in de rug en kregen zowaar Noordpool onder druk. Onze linksbuiten, Jaap roadrunner, was weer de rechtsback de baas en scoorde beheerst 4-1, maar ja het was een spelde-prik want onze tegenstander scoorde ook weer. Toen was Jan kooistra aan de beurt om in te vallen als linksback en dat ging prima na een lange blessure. Jan ging ook een paar keer mee om een aanval op te zetten en daar had Noordpool niet op gerekend. Na 25 min werd Jan op verzoek gewisseld (niet overdrijven zal Jan gedacht hebben) en nam Thijs zijn plaats weer in. Onze tweede goal nam Jaap voor zijn rekening door de buitenspel te omzeilen en liet de keeper kansloos. In de laatste minuten wou één van de sprinkhanen Bert Jan voorbij maar werd vakkundig neergelegd, strafschop besliste de scheidsrechter maar werd prima gestopt door onze keeper met pet Jan. Met nog 2 wedstrijden te gaan, Corenos thuis en Godlinze uit, is de kompetitie afgelopen en dan mag iedereen maar invullen hoe het seizoen is verlopen. O ja, Arne heeft een sms-je gestuurd dat hij zich heeft verslapen, ach ja dat kan ook gebeuren. Bram en Bert Jan bedankt voor de inzet.

Bram heeft in Zeerijp met diverse spelers gesproken over het 3e en 4e elftal te bemannen volgend seizoen. Jaap gaat het verzoek om weer een 35+ indeling bij de KNVB neer te leggen.

            Eems Boys 5 - De Fivel 4     3 - 3 

Alle verslaggevers moesten voetballen dus hebben we het verslag van Eems Boys overgenomen, Eems Boys hartelijk dank.

 

 

Afgelopen zaterdag moest Utviefde, op de toendra van het Sportpark Centrum, aantreden tegen de gasten uit Zeerijp, de Fivel 4. Ondanks wat afzeggingen kon leider Staal beschikken over een gebalanceerd elftal. Co-leider Verheul had voor de zekerheid een aantal opstellingen op papier gezet waar de selectie uit kon kiezen. Democratie in al zijn puurheid.

Visser begon op doel, Mozzel en van Wijk vormden de tandem in de verdediging, geflankeerd door Klasens en Verheul. De ruit op het middenveld werd gevorm door van der Laan, Pastoor, Grootendorst met Kuiper in de punt naar voren. De jonkies van Aperloo en Meijer vormden de voorhoede.

Om klokslag 14.32 uur bracht scheidsrechter Luuk de wedstrijd op gang. Utviefde liet het balbezit aan de Fivel en controleerde zodoende zonder in balbezit te zijn. Na 5 minuten wist van der Laan de bal op het middenveld te ontfutselen en leidde zelf de counteraanval in. Een afgemeten voorzet werd door van Aperloo op waarde geschat en de youngster tikte de bal met buitenkant zool langs de keeper.

Nog voor rust werd de stand gelijkgetrokken. Good old Gerke Reiffers, in de volksmond de Cruijff van De Fivel genoemd, wist met een vlammend schot vanaf 22 meter bijna keeper Visser te passeren. Deze liet de bal, zwanger van effect, echter los, zodat het leder alsnog van dichtbij in het doel getikt kon worden.

De rust werd gebruikt om wat tactische aanpassingen door te voeren. Engelage en Staal waren al eerder gebracht en werden nu ook op de voor hun juiste posities neergezet. Christ nam de hanschoen over van Visser die de plaats innam van Klasens.

Utviefde startte de 2e helft fris en fruitig. Na een kwartier spelen wist het zelfs op voorsprong te komen door een perfect uitgevoerde counter. Staal wist met een uitgekiende voorzet vanaf links van der Laan te bereiken, die de bal nog met de punt langszij de grabbelende keeper wist te plaatsen. Na een half uur spelen vergrootte Utviefde zelfs de voorsprong. De keeper van de Riepster voetbalvereniging was meegekomen om uit een vrije trap de aanval te versterken, waardoor achterin bij de gasten een gapend gat ontstond. Stopper van Wijk zag het gat, dook er in, zoals alleen van Wijk dit kan, en wist de bal vanaf 28 meter in het lege doel te plaatsen.

In de laatste 5 minuten wisten de gasten echter ook nog 2 keer te scoren waardoor uiteindelijk de eindstand van 3-3 bereikt werd. Luuk blies de wedstrijd met een ferme fluit naar het verleden, waarna begonnen kon worden aan het bier. Een sportieve wedstrijd met een bittere nasmaak.

Goals De Fivel 4: Bert scoorde 2x en Linus de gelijkmaker.

 

            Gelijkspel tegen Stedum 3 ( 2-2 ).

 

Jan Bosma (aanvoerder 4e elftal) had de traininsballen en waterzak in de auto van Jaap neergelegd en stapte bij zijn zoon in de auto om naar Stedum af te reizen. Aangekomen in Stedum keken we naar het veld wat op het oog redelijk goed eruit zag. Omkleden dan maar en dan een goeie warmingup (was niet nodig het was al warm genoeg) dachten de meesten van ons. Op het veld aangekomen kon  men zien dat het veld wel degelijk hobbelig met diverse gaten opgevuld met zand eruit zag. Scheidsrechter voor vanmiddag was Johan Mangoendirjo, hij wou geen penalty geven aan Jan Brik die geraakt werd in het strafschopgebied, die heel rustig aangaf van "ik fluit wel als het moet". Henderikus had al een paar keer op de goal geschoten maar trof geen doel. Stedum kwam wel op 1-0 maar we bleven redelijk goed voetballen en hielden de bal goed in de ploeg. Tegen Stedum thuis kwam ons voorhoede weinig aan de bal en waren er maar een paar kansen maar vanmiddag was het stukken beter want Jaap of Chris kwamen nu vaker voor de keeper. Henderikus speelde de bal in de vrije ruimte op Jaap die er als een haas vandoor ging en alleen voor de keeper beheerst links in de goal scoorde 1-1. Ook de 2e goal verliep bijna als de eerste goal, ook nu weer werd Jaap aangespeeld en scoorde beheerst de 2-1 voorsprong. Jan Bosma kon op een gegeven moment de bal niet onder controle krijgen waarna Richard met een karatesprong de bal corner werkte. Stedum kwam jammerlijk op 2-2 doordat Thijs de bal liet stuiteren en zodoende de bal niet onder controle kreeg waarna de spits van Stedum Jan kansloos liet. De Laatste 17 minuten kwam slome nog in het spel en ging Linus naar de zijkant maar zette geen zoden aan de dijk. Nog te vermelden: Wim van Zanten moest het zonodig aanleggen met onze grensrechter wegens buitenspel spits Stedum, nou ja hij stond buitenspel dat werd door de scheidsrechter overgenomen. Gelukkig werd deze man na enige minuten in de tweede helft gewisseld en kon in de dug-out over zijn zonden nadenken. Zaterdag spelen we op het trainingsveld van Eems Boys.

 

           Klimatologische omstandigheden

Ja, het was koud dinsdagavond. Er stond een stevige noordwestendwind en ondanks dat er regen gevallen was kon je niet zeggen dat het veld er goed bij lag (hobbelig). 15 man op papier dus konden we een leuke opstelling maken . Scheidsrechter blies op zijn fluitje voor aanvang van de wedstrijd tegen Stedum. Jan Brik kreeg al in het begin van de wedstrijd een dot van een kans maar kreeg de bal niet goed onder controle zodat de bal rakelings langs de paal rolde (3 meter naast). Stedum speelde makkelijker door de bal in de ploeg te houden wat niet bij ons het geval was. Na 10 minuten spelen kwam Stedum op 0-1 doordat er niet kordaat optreden van ons achterhoede. Oké niet zeuren gelijk weer aan de bak en proberen om te scoren maar helaas was dat niet weggelegd voor onze spitsen, het duurde gewoon te lang en dan zat Stedummer achterhoede goed gesloten. Tonnis, ja hij kwam ook weer eens langs, probeerde met een sublieme passeerbeweging zijn tegenstander uit te spelen maar helaas struikelde hij en de aanval werd afgeslagen. De 0-2 kwam jammerlijk weer doordat de achterhoede de bal niet weg kreeg en Stedum de gelegenheid kreeg om te scoren en de 0-3 was tevens de ruststand.

De tweede helft. 4 Spelers moesten gewisseld worden en hoe doe je dat:

A: er zijn spelers die voor de aanvang van de wedstrijd aangeven voor één helft

B: er zijn spelers die aangeven alléén als het moet.

C: en de coach vraagt wie wil er gewisseld worden ????????????????? tja.

Goed, het is gelukt maar vraag me niet wat je daar voor moet doen, want er zijn altijd spelers die teleurgesteld zijn en naar huis gaan.  Dus 15 spelers genoeg ??????

Voetballen maar weer en de meeste wisselspelers dachten van het gaat goed komen, we rollen ze op. Het leek er even op, kregen een paar leuke aanvallen maar helaas werden die niet afgemaakt. Toch kwamen we op 1-3 door een fantastische goal van Tonnis, bal werd met boog over de te ver uit zijn goal staande keeper in doel geschoten. Ook Stedum kreeg z'n kansen maar daar stond Jan voor in de goal. Jan Willem werd aangespeeld in het strafschopgebied die de bal voorschoot op Gerke doch de bal belande op de lat. Stedum legde ons nog even op de pijnbank want ook nu weer door slecht verdedigen kwam men op 1-4 wat tevens de eindstand was. Scheids Buringa floot op zijn fluitje voor einde wedstrijd. Diverse spelers renden gelijk naar kleedkamer om zo snel mogelijk te douchen, FOUT FOUT FOUT, koudwater kwam uit de douches, dus ook nu weer word je gestrafd.                    SPELERS 4E ELFTAL:                                  Jan Bosma, Gerke Reiffers, Linus Wiersema, Arne Brockmöller, Michel Keller, Richard Wiersema, Aldrik vd Ploeg, Tonnis Slager, Jan Brik, Chris Timmer, Jaap de Vroome, Jan Willem Brontsema.        Tweede helft: Siebrand Woldijk, Benedikt Wesselingh, Henderikus Huisman

+++++++++ Wisselspelers

+++++++++ Gewisseld 2e helft.

Groet, Slome

 

           De Fivel 4 - Poolster 4      (4 – 0)

 

 

Het was aangenaam weer, wat 235 (helaas voor Scheemda) fans naar E.J Keijer sportpark lokte. De mannen van De Fivel 4 kwamen in een 4-4-2-formatie het veld op. De besten van de dinsdag avond training verschenen aan de aftrap: Doel:Bosma - verdediging:Wesselingh, Reiffers, v/d molen, Keller - middenvelders: Woldijk, Wiersema, Marras, Martens - Aanval: Reint, Timmer.

De Fivel 4 focuste zich vandaag op aanvallen via de vleugels. Poolster 4 vertrouwde vooral op hun schotvaardigheid. Het Fivel 4 was vastbesloten om via de vleugels aan te vallen. Hun aanvallen door het midden werden constant omgezet in vleugelaanvallen. De Fivel leek in de 14e minuut op voorsprong te komen, toen Chris Timmer na een goede voorzet van rechts alleen voor de keeper kwam te staan. Zijn schot ging echter net langs de verkeerde kant van de paal. Tot groot enthousiasme van de coach slalomde Giacomo in de 23e minuut door de centrale verdediging van de gasten en gaf De Fivel een 1-0 voorsprong. De aanval van De Fivel was de verdedigers van Poolster in de 32e minuut duidelijk te slim af. De ingestudeerde vrije-trapcombinatie verplaatste de actie snel naar de zijlijn, waarna de bal weer werd teruggespeeld richting doelmond. Giacomo dook precies op het juiste moment op bij de paal, en passeerde de keeper, die geen schijn van kans had. 2-0. Rust: met een stand van 2-0 gingen de mannen naar de kleedkamer.

De coach van de Fivel besteedde het grootste deel van deze pauze aan een extra strategische bespreking, zodat de fivel weer goed georganiseerd in het veld kwam. Er werden twee wissels toegepast Jacob Meijer kwam voor Linus Wiersema in het veld en Michel Keller werd gewisseld voor Fokke Wiersma. Het werd er voor de bezoekende jongens iets beter op. Giacomo wurmde zich in de 54e minuut door de centrale verdedigingslinie en schoot op het doel vervolgens rolt de bal via een been van een speler van Poolster in het doel 3-0. Tevreden met de huidige stand besloten de spelers van de Fivel om zich te focussen op verdedigen en het uitspelen van de wedstrijd. De spelers van Poolster had duidelijk een vers paar benen nodig in het veld. In de 56e minuut viel een speler van Poolster op de rand van het strafschopgebied. De scheidsrechter was niet onder de indruk van de acteerprestaties van de speler en gaf een vrij trap tegen. De spelers van Poolster waren duidelijk niet eens met de beslissing van de scheidsrechter en protesteerde heftig. Jan Bosma nam de vrijtrap snel voor de Fivel en paste de bal naar Linus Wiersema die net daarvoor voor Giacomo in het veld was gekomen aan. Hij paste de bal vervolgens op gevoel in de diepte op Reint, Reint wist met een schitterde loop actie het buitenspel te ontlopen en ronde vervolgens erg rustig af 4-0. Kort naar de 4 - 0 blies de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd.

 

 

 

 

 

Damstertje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          4e lijdt gevoelige nederlaag tegen Loppersum 4 (7-1).

Hoe is het mogelijk, dat je de 1e wedstrijd tegen onze buren met maar liefst 10-2 weet te winnen, om vervolgens een half jaar later met 7-1 klop te krijgen ? Positieve noot: Waren het bekerwedstrijden geweest, dan hadden we ons toch maar mooi voor de volgende ronde geplaatst !! Maar het waren geen bekerwedstrijden, en het gevolg van weer een nederlaag betekent wel, dat we steeds verder zakken op  de competitieladder, terwijl we het seizoen toch zo goed waren begonnen. Menig speler van het 4e heeft er onderhand grijze haren van gekregen. Opnieuw de nodige afzeggingen deze keer, waardoor we weer in een
gewijzigde samenstelling moesten spelen. Gelukkig werd Henderikus bereid gevonden om alsnog mee te spelen, en hij spoedde zich meteen op de fiets !! naar Loppersum.
Nr. 9 helemaal in de wolken, want zoals hij altijd zegt: "Henderikus kun je er prima bij hebben, want hij laat iedereen altijd beter spelen". Maar ook Henderikus kon deze wedstrijd het verschil niet maken, want teveel spelers haalden opnieuw niet hun normale niveau, en ja, dan is een nederlaag niet meer te voorkomen. De 1e helft konden we het allemaal nog redelijk bijsloffen, en gaf de 2-0 ruststand nog enige hoop voor de 2e helft.
Die hoop was echter al gauw vervlogen toen Loppersum vlot op 3-0 kwam,
waarna langzaam maar zeker bij ons het licht uitging. Met de regelmaat van de klok liep vervolgens de score op naar 7-0, waarna Arne nog voor het enige lichtpuntje zorgde. Hij nam de bal uit een voorzet van Grijze Wolf in 1x op de pantoffel, en scoorde zeer fraai.
Uithuilen en opnieuw beginnen dus. Nr. 9 heeft besloten om weer op stage te gaan bij Barcelona, en dus gloort er weer enige hoop aan de horizon. De wedstrijd van a.s. zaterdag komt voor hem (en ons)echter net 1 dag te vroeg. Maar ach, dan spelen we tegen Poolster, en die ploeg staat momenteel helemaal onderaan. Maar stond KRC dat ook niet, voordat ze tegen ons moesten spelen?                 Een gewaarschuwd elftal telt voor twaalf !!!!

Grijze Wolf.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           KRC 1/ 2 – De Fivel 3/ 4

Een bizarre middag bij de VV Kantens Robben Combinatie, het Sodom en Gomorra onder de voetbalclubs, dat zou het worden. VV KRC is een kleine vereniging met 1,5 bierelftal, een handjevol jeugdspelers, 2 kleedkamers en 4 douches. Het is mij dan ook een raadsel waarom men besluit een jeugdwedstrijd in te plannen die eindigt als de onze begint. Zijn we als 4e elftal een keer op tijd aanwezig, moeten we alsnog een half uur wachten. Bert maakte van de nood een deugd en bezorgde hét talent van Kantens een middag om niet snel te vergeten. Naar verluidt heeft het voetballertje door wijsheden als “in de lucht is geen gras” nog steeds slapeloze nachten.

 

Dan de wedstrijd. Het 4e elftal begint druistig en heeft niet de controle zoals tegen Viboa. Gezien de afwezigheid van Klaas, Gerke, Jan, Jan, Gert, Linus, Gerben en Siebrand is dit niet zo vreemd. Met de 3e elftal spelers David, Bram, Michel, Brent en de invallers Peter, Egbert en natuurlijk ‘good young’ Fokke staat er een aardig, maar onsamenhangend, elftal. KRC 2 is gelukkig nog slechter. Jaap en zijn kornuiten glippen naar hartenlust langs de statische tegenstanders. Een ruststand van 0-6 zou daarom niet misstaan. Helaas staat het door de grensrechter (zoveel vlaggen en nog geen tennisarm) en de bizar slechte scheidsrechter slechts 0-3 (Jaap 2x en Chris).

 

In de rust worden door de 15 coaches weer vele wijsheden gesproken. Het 4e elftal mag zich met deze stand niet rijk rekenen, maar een vierde doelpunt moet voldoende zijn. Dat wijze woorden niet altijd profetisch zijn, laat zich na vanmiddag raden. Wellicht was de doelstelling wel te vroeg behaald: na een kwartier in de 2e helft staat het al 0-4. Doel (dubbele woordwaarde) bereikt, wedstrijd uitspelen en dan de echt belangrijke zaken: bier drinken in Riep.

 

Deze luchtbel spat helaas snel uiteen. De vermoeidheid slaat toe bij de veteranen van het 4e elftal, terwijl KRC een blik jeugdige 1e elftalspelers opentrekt. Binnen enkele tellen staat het dan ook 1-4, 2-4… De diepgaande jonge spelers maken goed gebruik van de ruimte die hen door het middenveld wordt geschonken. Individuele fouten van de verdedigers (o.a. van ondergetekende) maken het KRC 1 vervolgens wel heel gemakkelijk om te scoren. Daarna komt het 4e elftal er niet meer aan te pas. De soms knotsgekke spelers van KRC schoppen wild in het rond, wat voor veel onrust zorgt. De bal komt niet meer over de middenlijn, terwijl we in balbezit misschien drie keer kunnen overspelen. En dan kan je er natuurlijk op wachten. Door een onmogelijke knal wordt het 3-4… na een misser 4-4…

 

Uiteindelijk winnen we de eerste helft van KRC 2 en verliezen we de tweede helft van KRC 1. Helaas is de einduitslag 5-4 in het voordeel van de thuisclub. In Kantens en Rottum kan zodoende ‘de vlag’ uit. Voor het 4e elftal rest niks anders dan de mouwen op te stropen en een biertje te drinken na de 4-5 overwinning op Loppersum.

 

Nummer 16.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           De Fivel 4 wint van Viboa 6: 5-0

 

 

Sinds afgelopen zaterdag is het lek van FC Groningen boven: de Fivel 4. Als de cracks van de Fivel 4 weten te winnen, hetgeen afgelopen weekend na 4 verliespartijen op rij eindelijk weer eens het geval was, gaat het met de FC ook weer voortvarend !!

 

Het wordt tijd om eens bij de penningmeester van FC aan te kloppen. Nou ja, het minste wat de FC kan gaan doen, is ook op het oranje-wit over te gaan.

 

Waar het lek van de Fivel 4 zat, blijft onduidelijk. Laten we het op het gebrek aan zonuren houden voor deze mooi-weer-voetballers. In ieder geval wisten de Viboa-spelers geen raad met het opeens weer gedisciplineerde samenspel van de Fivelspelers. Niks blind de bal naar voren, maar rustig de bal van voet tot voet, naar voren als het kan, maar breed of naar achteren als het niet kan. Met als goede coach in het veld Gerke, die vaak aanspeelbaar was en het spel voortdurend verplaatste. Na tien minuten had dit beheerste spel als succes, want toen er ruimte voor was, plaatste Gerke de bal diep. Nummer 9 was alert, de grensrechter eerlijk en de doelman kansloos. Een paar minuten later herhaalde dit tafereel zich, dit keer met als aangever de uitstekend spelende Fokke. Nummer 9 was de tegenstanders wederom te  rap af en de doelman had geen kans. 2-0.

 

Deze comfortabele stand was dit keer niet het sein voor de verdedigers van de Fivel om te pas en te onpas over de middellijn te rennen en mee ten aanval te trekken. Nee, ze bleven keurig in hun positie spelen. Doordat Arne deze middag op het middenveld speelde, had ook Jakob een prettige middag en kon hij rustig balletjes achteloos achter het standbeen laten rollen. Siebrand kwam aan de rechterkant meermalen goed door en scoorde bijna met een prachtig schot het derde doelpunt. Helaas stond de keeper op de goede plek. De jarige Thijs kwam ook een paar keer goed door op links, maar hield zich verder rustig want hij mag van nummer 9 niet te offensief spelen. Na ongeveer een half uur miste nummer 9 een goede kans op zijn hattrick door een mooie crosspass van Chris weliswaar over de keeper te prikken maar naast het doel. Dan doe ik het wel zelf zal de Grijze Wolf gedacht hebben. Een corner van hem werd door de doelman van Viboa rechtstreeks in het eigen doel geslagen. Zal te maken met het onnavolgbare effect dat Chris elke bal weet mee te geven. 3-0 was de verdiende ruststand tegen een Viboa, waar andere keren veelal gelijk tegen wordt gespeeld, of nipt wordt gewonnen of verloren.

 

Het eerste kwartier van de tweede helft was de Fivel 4 de controle even kwijt. Meerdere spelers liepen uit hun positie, verloren hun duels etc. Viboa wist er niet van te profiteren.

 

Kort daarop viel Bert in, die langdurig buitenspel heeft gestaan als gevolg van kinkhoest, een middeleeuwse ziekte die in Zeerijp kennelijk nog bestaat. Daarmee kreeg de Fivel 4 het initiatief terug. Na een mooie steekpass had Bert zijn terugkeer nog verder kunnen opvrolijken, maar zijn schuivertje ging naast. Schoenen te lang in het vet gehad, of juist niet.

 

Halverwege de tweede helft ging de wedstrijd op slot, zoals dat heet. De A-junior Arne, die prima speelde als linksback, schoof de bal strak in de voeten van nummer 9 en die werd bij zijn eerste kapbeweging in het strafschopgebied al neergehaald. Gerke schoot de strafschop gedecideerd in. Niet veel later scoorde Gerke ook zijn tweede doelpunt: een hard schot over de grond recht op de keeper af, was voor laatstgenoemde te veel van het goed. Hij riep nog “los” en de bal ging door zijn poortje in het doel. Met afstand de mooiste goal van deze zonnige middag. Zo zie ik ze graag.

 

Na afloop smaakte het bier opeens veel beter dan de afgelopen weken en duidelijk was toen al dat de FC die avond ook zou gaan winnen.

 

 

 

Nummer 9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           Ook tegen Wagengborgerboys ging het fout een 4 - 0 nederlaag.

Zaterdagmorgen was ons elftalcommissie druk bezig om het vierde met genoeg spelers naar Wagenborgen te doen afreizen. Bram en zoon David, Jan Willem, Beno en natuurlijk ons paradepaardje Stoffer werden toegevoegd aan ons elftal (13 spelers). Elftal bekend gemaakt gingen we naar het hoofdveld (hobbelig tijdens de wedstrijd) en dat kon je ook zien vooral de eerste helft. Gelijk van begin aan probeerden we de tegenstander te verassen wat lukte want Chris kreeg de bal en speelde gelijk door naar Jaap, helaas mis. Wagenborgerboys zette ons meer onder druk en dat leverde na 8 min hun eerste grote kans op. In de 24 min omspeelde Jaap zijn tegenstander en speelde de bal in de voeten van Bram maar die schoot tegen het lichaam van de verdediger aan wat een hoekschop op leverde. In de 37 min kwamen we op 1-0 achterstand, bal werd weggewerkt door onze verdediging en kwam voor de voeten van een aanvaller thuisclub die de bal hard in schoot, er was dan ook geen speler van ons die hem ook maar hinderde. Rust.Tweede helft kregen we ook nog wel een paar kansen waaronder Arne. Arne werd aangespeeld, door zijn snelheid was hij de verdediger de baas, maar ja hoe dichter je dan bij de goal komt hoe moeilijker is het dan om de keeper te passeren wat ook gebeurde de bal werd werd naast geschoten. Ook Chris kreeg zijn kansjes maar helaas die gingen naast. Beno had aangegeven maar één helft te spelen waarop we zeiden dan hebben we het liefst de tweede helft maar dat wat Beno niet, jammer.

           Eerste wedstrijd na de winterstop tegen Holwierde 5 ging verloren 0 - 6.

Eerste helft speelde Holwierde niet in zijn sterkste opstelling zodoende konden we meedoen en speelden we redelijk goed mee. Bendikt was ziek en Gerben dacht, hé dan kan ik wel spelen, maar ja als je meer dan een half jaar geen bal hebt geraakt dan is de ritme natuurlijk zoek en dat was dan ook zo. Holwierde speelde, met Edwin Kuiper als spelverdeler, makkelijker en liet de bal het werk doen. De Fivel probeerde wel alléén het bekende probleem te gauw onnodig balverlies werden we verder in de verdediging gedrukt. Toch kregen we een paar leuke kansen om op voorsprong te komen, jammer. Even voor de rust kwam Holwierde op voorsprong, door knullig balverlies werd het 0-1 en op het rustsignaal werd het zelfs 0-2. Rust. Tweede helft kwamen er nog 4 spelers bij Holwierde om het elftal te versterken wat helaas voor ons de nekslag deed. We kwamen er helemaal niet meer aan toe en het was maar goed dat Holwierde dat de spitsen de schoenen verkeerd hadden aangetrokken. Oké, dan maar tegen Wagenborgerboys een goed resultaat neerzetten wat ons zelfvertrouw weer moet doen groeien.

Slome.

         Ook de wedstrijd tegen Noordpool 2 werd verloren 1-3 (1-1).

Omkleden, het was alweer twintig over twaalf en gezien er een paar spelers die meer tijd nodig hebben dan om te voetballen, liepen we naar het tweede veld. Omdat het tegen 11.00 uur hard begon te regenen was het veld goed bespeelbaar ( derde moest er nog achter aan). Keeper van hedenmiddag was Jakob, Jan Bosma stond met Jan Brik centraal op het veld. Ook in de achterhoede moesten we improviseren, Linus was voorstopper voor enkele minuten en speelde de wedstrijd uit als laatste man waar hij zich ook dan ook liet zien en voe....... In begin van de wedstrijd moesten we al gauw aan de noodrem trekken want anders was het al gauw 2 of 3-0. Toch kwamen we op achterstand door een goal die als voorzet was gepland 0-1. Oké, we begonnen de aanval op te zoeken en kregen zowaar enkele kansen die jammerlijk niet afgerond werden. Het spel golfde heen en weer, zo kregen Noordpool als wij nog enkele kansen waar Gerke uit een vrije trap op de paal schoot. Een voorzet van links kreeg Chris de bal verkeerd op zijn hoofd en dat was einde wedstrijd hij werd vervangen door Bert. Met nog 16 minuten te spelen in de eerste helft werd er op rechts op de goal geschoten die afgeketste op een paar benen van Noordpool, goaltjesdief Jan Bosma was er als de k