Home » Verslagen » 2009 - 2010

2009 - 2010

 Klaas Bos toernooi 2010

Zaterdag 29 mei nam het vierde elftal deel aan het Klaas Bos toernooi van De Pelikanen. Het was de 14e editie van dit toernooi. Naamgever van het toernooi is Klaas Bos, die 15 jaar geleden op 43-jarige leeftijd aan kanker overleed. Klaas Bos was jarenlang speler van het eerste elftal van De Pelikanen, daarna bestuurslid van die vereniging en ook als speler van het veteranenteam van De Pelikanen ("het vijfde"). Ter nagedachtenis aan Klaas Bos wordt ieder jaar in mei door De Pelikanen dit veteranentoernooi georganiseerd. Het leuke en bijzondere is dat de vrouw/weduwe van Klaas Bos en hun kinderen (dochters en zoon) ieder jaar ook prominent aanwezig zijn op het toernooi, om de deelnemers te voorzien hapjes en drankjes, contacten met bevriende deelnemers te onderhouden en toe te zien op de uitreiking van de prijzen. Van mevr.Bos begreep ik dat De Pelikanen haar en het gezin op bijzondere wijze hebben gesteund en opgevangen bij het grote verlies in hun leven. Mooie club, vind ik, dat Pelikanen. Meer dan een club eigenlijk, of op z'n Spaans: més que un club!

Het toernooi werd dit jaar gewonnen door het team van Farmsum, dat na strafschoppen wist te winnen van Holwierde. Wij hadden van datzelfde Holwierde in de poul verloren. Dat was geen verrassing want het huidige Holwierde is een paar maten te groot voor ons, en eigenlijk voor elk veteranenteam. Holwierde zou er beter aan doen volgend seizoen twee klassen hoger te gaan spelen, want er spelen nog teveel spelers mee die recent zijn gestopt met het prestatievoetbal en ergens tussen de 30 en 40 jaar oud zijn, schat ik zo in. Dat is teveel van het goede vorr de echte veteranenteams, waar bovendien nogal eens spelers in zitten die nooit in eeste elftal hebben gespeeld. Efin, 2-0 viel nog mee, met dank aan Thijs. Teg Appingedam en Wagenb.Boys speelden we gelijk, beide keren 0-0. En dan word je 7e bij zo'n toernooi. Maar de gezelligheid voerde de boventoon en De Grijze Wolf zat shaggies rokend in het gras. Het bier smaakte hem en ons ook goed op deze mooie middag. Overigens hadden we nogal wat hulptroepen nodig om sowieso te kunnen spelen: Arjo, Michel, Bert-Jan, Manfred, Johan en ene Yvo complementeerden de vaste spelers Jan, Linus, Jakob, Thijs, Arne en mijzelf. Overbodig om te zeggen dat we geen enkel systeem speelden en de zon lekker scheen. Efin, dit jaar was meedoen belangrijker dan winnen. Volgend jaar echter niet; Dan is het een jubileum-editie, namelijk de vijftiende, en dan kan het niet anders zijn dan dat De Fievl de finale speelt tegen De Pelikanen. Ik zal dan zelf, na een spannende verlenging, de laaste strafschop over het clubgebouw van De Pelikanen richting Delfzijl schieten, zodat de 15e bokaal in de prijzenkast van De Pelikanen terecht zal komen.

Tot slot nog dit: tot mijn schrik hoorde ik De Grijze Wolf met een serieus gezicht zeggen dat wanneer zijn retree als voetballer in augustus/september op een mislukking uitloopt (ik weet niet wat hij daarmee precies bedoelt: als hij niet meer blijkt te kunnen scoren, of als hij niet meer blijkt te kunnen versnellen na bijna twee jaar afwezigheid), gaat hij stoppen met al zijn activiteiten bij De Fivel en dat hij in ieder geval aan het leiderschap de brui zal geven. Dat is een ramp bedacht ik me meteen: dat leiderschapis hem op het lijf geschreven, De Grijze Wolf heeft gesteund door het tactisch en technisch inzicht van zijn zoon Aart het natuurlijk gezag dat wij zo nodig hebben. Met hem discussëren geen enkele zin. Nou ja, we wachten het af, maar ik ben niet gerust. Het bestuur van De Fivel zal m.i. deze zomer moeten benutten voor intensieve gesprekken met De Grijze Wolf (betaal hem wat hij wil hebben). Ikzelf heb besloten het komende seizoen alleen nog maar de eerste helften te spelen, en misschien zelfs telkens maar 30 minuten, dat is voor mij meer dan genoeg om mijn doelpuntenbijdrage te leveren (zie het nog te verschijnen verslag van de recente wedstrijd tegen Loppersum). Voor De Pelikanen maak ik een uitzondering: die club zal ik helemaal niet meer met mijn spel lastig vallen, dat verdienen ze na dit mooie Klaas Bos-toernooi.

 

gr. Nr:9